Hoe is het nu met het Broodfonds Best?

broodfondslogoSinds 2008 ben ik zelfstandig ondernemer en gelukkig ben ik sinds die tijd nooit langer dan een griepje ziek geweest. Toch zie je het wel om je heen gebeuren… mensen die een tijd uit de roulatie zijn vanwege blessures, mensen die zeer ernstig ziek worden of een burnout krijgen. Ik had me daarom al eens verdiept in arbeidsongeschiktheid verzekeringen, maar de kosten en voorwaarden maakten dat het hierbij bleef. Het was in 2013 of 2014 toen ik voor het eerst over het Broodfonds hoorde. Uiteindelijk ben ik voorjaar 2015 samen met Hans Rufi naar een voorlichtingsavond geweest van een nieuw te starten Broodfonds in Eindhoven. De informatie sprak me aan, maar ik was overtuigd genoeg van dit concept, om erop te vertrouwen dat we in Best ook een Broodfonds konden gaan starten.

 

En dat is dus gelukt. Sinds oktober 2015 bestaat het Broodfonds Best. Het Broodfonds is een schenkkring, geen verzekering. We zijn een officiële vereniging, ingeschreven bij de KvK. Onze vereniging kent 50 leden. Eenieder spaart maandelijks een vast bedrag op een geoormerkte rekening. Als iemand van ons ziek wordt, krijgt deze persoon van ieder lid van de vereniging een schenking van die rekening. De zieke heeft zo dus toch inkomen. Zo’n schenking kan max. 2 jaar duren.
50 leden is ook het maximum aantal leden van een Broodfonds. Het is namelijk de bedoeling dat je elkaar kent. We schenken aan elkaar op basis van vertrouwen. Om dit te bereiken organiseren we 4 bijeenkomsten per jaar (waarvan je er minimaal 2 moet bijwonen). Wat een fijne bijkomstigheid is, is dat er onderling ook al samenwerkingsverbanden en doorverwijzingen ontstaan. Er is een gunfactor bijgekomen.

 

 

Ons Broodfonds heeft al een aantal zieke leden financieel ondersteund. Ik zelf ben gelukkig nog steeds niet langer dan een griepje ziek geweest. Toch is het heel fijn om de zekerheid te hebben dat er 49 mensen voor mij klaar staan, als dat wel zo is!

 

Hartelijke groet en veel gezondheid gewenst,

Ineke Vliem

Coach bij Praktijk Inham in Best en secretaris van het Broodfonds Best

 

Wil je meer lezen over het Broodfonds? Kijk dan eens op www.broodfonds.nl.

Ook stond er op 20 april een mooi artikel in het FD: https://fd.nl/economie-politiek/1198341/zzper-speelt-vaker-zelf-voor-verzekeraar .


Het Broodfonds Best zit vol. Op 19 juni 2017 is er wel een informatieavond in Tilburg. (http://www.broodfonds.nl/nieuws/agenda/informatieavond_tilburg_eo__2)